Вернісаж ювілейної виставки творів “Примарне місто зимових снів” хмельницької художниці Неллі Павлової

23 грудня 2021 року відбулась презентація ювілейної виставки творів “Примарне місто зимових снів” відомої подільської художниці Неллі Павлової у Хмельницькому обласному художньому музеї.

До презентації долучитись також і здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, що навчаються за ОПП “Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво” разом із викладачем кафедри Корницькою Ларисою Анатоліївною.

“Примарне місто зимових снів” – десята персональна виставка Неллі Миколаївни у Хмельницькому обласному художньому музеї, приурочена також ювілею мисткині. Експоновані живописні і графічні полотна, виконані впродовж останніх двох років і на розсуд глядача представлені вперше.
Види мистецтва, які обрала для себе художниця – живопис і графіка, – цілком здатні до “взаємодії”. Живописним полотнам притаманна декоративна виразність кольорів, умовність і узагальненість форм, площинність композиції, гра світло-повітряних нюансів.

Вісім живописних робіт присвячено темі Венеції, унікальному історичному місту, місту-музею, з численними пам’ятками архітектури і мистецтва, у якому переплітаються візантійські, арабські та готичні традиції.
В графічних аркушах, виконаних у авторській техніці (в арсеналі художниці туш, перо, пензель, акварель, пастель) на зім’ятому папері, стилізованому під фактуру каменю, постають церкви, вілли, музеї. Художниця не вдається до деталізації образу, скрупульозного виписування кожної цеглинки. Головне для неї – образ, настрій.
Серед усього розмаїття архітектурних шедеврів, відтворених Неллі Павловою, переважають замки-фортеці, барокові костели і невеликі садиби у стилі модерн. Вражає широта географічного простору, охопленого її увагою. Спочатку це були будівлі лише колишнього Проскурова (цікаво, що в багатьох роботах художниця використовує старі назви вулиць і дає також сучасний відправник). Та згодом, у художниці з’явилися твори, де віддзеркалилися костьоли, церкви, монастирі, вежі та маєтки Кам’янця-Подільського, Антонін, Зінькова та інших подільських містечок. В полі зору мисткині також й історичні будівлі Києва, Львова, Чернівців, Ужгорода, Одеси, Тернополя.

В архітектурі великою мірою відображаються провідні ідеї свого часу, і чим прогресивніші вони, тим вища їхня цінність для людства. Але час не шкодує старовинні споруди. Краса і вишуканість давніх будівель вимагають від небайдужих людей не лише бажання милуватися ними, а й закликають до охорони, реставрації та збереження їх для майбутнього. Одним із способів збереження цієї спадщини для майбутніх поколінь є фіксація їх на живописних та графічних роботах. Саме це і робить вже багато років Неллі Павлова.

Хмельницький обласний художній музей в межах проєкту “Говорить художник” дарує поціновувачам сучасного українського арту відео діалог з мисткинею Неллі Павловою, який можна переглянути за покликанням на офіційному YouTube-каналі закладу:

Виставка діятиме до 3 лютого 2022 року.

Матеріал взято із https://www.facebook.com/events/466547041653632/?ref=newsfeed, https://www.facebook.com/khramhohm .