Участь старшого викладача кафедри Олени Самборської у Х ювілейній Міжнародній виставці-конкурсі «Світ писанки»

28 березня 2024 року у виставкових залах Закарпатського музею народної архітектури та побуту відбулася презентація Х ювілейної міжнародної виставки-конкурсу «Світ писанки». Основною метою проєкту є популяризація та розвиток писанкарських традицій Закарпаття, України та закордоння, ознайомлення з різновидами розпису писанки, відтворення її автентичних зразків, звернення уваги і пошани до українських народних традицій та звичаїв.

Цьогоріч музейними співробітниками зібрано велику кількість писанок: 550 писанок експонується на виставці, близько 300 – надані майстрами на продаж. Як і минулого року виставка «Світ писанки» не тільки створюватиме великодній настрій для відвідувачів музею, але й покликана стати підтримкою для ЗСУ. Кошти від продажу писанок будуть перераховані на потреби військових.

Взяти участь у виставці виявила бажання значна кількість народних майстрів з різних куточків України, Закарпаття та із-за кордону. Завдяки тісній співпраці з румунськими та словацькими колегами, а також майстринями з-за кордону на виставці представлені роботи писанкарів зі Словаччини, Румунії, Хорватії, Чехії, Польщі, Швейцарії та США.

Доволі широкою є географія учасників виставки з регіонів України. Це місто Львів та міста Турка, Перемишляни і Самбір Львівської області, селище Космач Івано-Франківської області, міста Хмельницький, Тернопіль та с. Заліщики Тернопільської області, міста Луцьк, Рівне, ряд майстринь представляють столицю України – місто Київ, є майстрині з Черкас, Дніпра та містечка Верхівцеве Дніпровської області.

Також Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського (Музей писанкового розпису) з м. Коломия Івано-Франківської області представив унікальну експозицію «СВІТЛО ВЕЛИКОДНЯ», до якої увійшли писанки з колекції єдиного у світі Музею писанкового розпису (м. Коломия) та з приватної збірки відомої дослідниці народного мистецтва, авторки низки тематичних видань, членкині Національної спілки майстрів народного мистецтва України Віри Манько, твори неперевершеного майстра гобелену, народного художника України Михайла Біласа.

Значна частка учасників виставки представляють Закарпаття. Писанки, декоровані у різних техніках представили писанкарки та писанкарі з Ужгорода, сіл Довге Поле та Забрідь Ужгородського р-ну, Виноградова, Мукачева, села Макарьоро Мукачівського р-ну, міста Іршави, сіл Кушниця та Ільниця Хустського р-ну, села Біловарці Тячівського р-ну, селища Великий Бичків Рахівського району.

Своїми враженнями від експозиції та вітальним словом до присутніх виступили Василь Коцан – доктор історичних наук, директор ужгородського скансену; о. Петро Береш – ректор Ужгородської греко-католицької богословської академії ім. Блаженного Т. Ромжі; Андрій Шекета – перший заступник голови Закарпатської обласної ради; Галина Ломпарт – в.о. директора департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА; Ярослава Ткачук – генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського; Наталія Товтин – голова обласного комітету профспілок працівників культури Закарпатської області.

Даний виставковий проєкт є й джерелом поповнення фондової збірки писанок ужгородського скансену. За період існування проєкту писанкова колекція музею збагатилась на 321 одиниці зберігання завдяки даруванню писанок майстринями. Готуючись до ювілейної виставки музеєм, а саме кураторкою виставки Вікторією Симкович був підготовлений каталог «ПИСАНКИ СКАНСЕНУ. Каталог за результатами міжнародного виставкового проєкту «Світ писанки»».

Також уже втретє в межах виставкового проєкту було організовано благодійний продаж писанок. І митці, народні умільці через реалізацію власних робіт долучаються до відсічі ворогу, до загальнонаціональної боротьби за мир в Україні. Кожен з відвідувачів музею, придбавши писанку – наближатиме перемогу України. Кошти будуть спрямовані на допомогу ЗСУ.

«Світ писанки» в Ужгороді є чудовим підтвердженням того, що якби нам зараз не було важко, але Україна єдина від заходу до сходу, від півночі до півдня. Ми маємо можливість в одному виставковому залі спостерігати за традиціями писанкарства цілої України.

Виставка «Світ писанки» в Ужгородському скансені діятиме до 7 травня 2024 року.

Щиро дякуємо Ужгородському скансену за співпрацю, чудову організацію виставкових проєктів та популяризацію народного мистецтва!

За матеріалами Фейсбук-сторінки Ужгородського скансену https://www.facebook.com/uzhskansen/posts/pfbid0VhNx3m4AsZdnJJ9wgJkWsP5HZp8earQKKFzyQ8SDxvcKBzWFCvKdYqJ3nwc4Wq77l