Виставка творчих робіт старшого викладача кафедри технологічної та професійної освіти і декоративного мистецтва Хмельницького національного університету Олени Самборської та студентів Хмельницького національного університету «Великодня радість у творчих руках»

25 квітня 2024 року у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї відбулось відкриття виставки творчих робіт кандидата педагогічних наук, старшого викладача кафедри технологічної та професійної освіти і декоративного мистецтва Хмельницького національного університету, майстра з писанкарства, декоративної вишивки і вишивки стрічками Олени Самборської та студентів університету «ВЕЛИКОДНЯ РАДІСТЬ У ТВОРЧИХ РУКАХ».

Олена Самборська презентує творчі роботи у техніках писанкарства (восковий розпис на курячих та перепелиних яйцях), вишивки та різьблення на яєчній шкарлупі. Зокрема, на виставці представлено відписану колекцію з 34 писанкових зразків, зібраних Михайлом Греймом у 1894 році у Кам’янецькому, Проскурівському та Ушицькому повітах. Також Оленою Самборською відтворено й інші зразки писанок Поділля, що були опубліковані у альбомі Сергія Кульжинського «Опис колекції народних писанок» 1899 р., створеному на основі збірки писанок приватного музею Катерини Скаржинської. Є й представлені авторські варіанти писанкових композицій, створених за мотивами орнаментів подільських писанок. У роботі над писанками Олена Самборська застосовує переважно природні барвники.

Також в експозиції виставки можна побачити оригінальні творчі роботи у техніках вишивки та різьблення на шкарлупі курячих, гусячих та страусових яєць. Для вишивання Олена Самборська використовує нитки, стрічки, намистини.

На виставці представлені й студентські роботи на великодню тематику у багатьох традиційних та нетрадиційних техніках художньої обробки матеріалів: писанкарство, кракле – мозаїка із яєчної шкарлупи, макраме, печворк, фелтинг, нетканий гобелен, текстильна аплікація, вишивка, лялька-мотанка, а також синтез різних технік. Авторами цих творчих робіт є здобувачі вищої освіти, що навчаються за освітньо-професійними програмами кафедри технологічної та професійної освіти і декоративного мистецтва «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво» (спеціалізація: художній) та «Середня освіта. Трудове навчання та технології, інформатика». Студентські творчі роботи виконані під керівництвом канд. пед. наук, доцента Лариси Корницької, канд. пед. наук, доцента Вікторії Хренової та канд. пед. наук, старшого викладача Олени Самборської.

Виставку продовжено до 19 травня 2024 року, тому запрошуємо усіх бажаючих завітати у Хмельницький обласний краєзнавчий музей та поринути у світ великодніх традицій (щодня з 9.00 до 18.00 год., окрім неділі та понеділка за адресою: Подільська,12).

Цікавий матеріал про відкриття виставки творчих робіт можна переглянути на сайті Суспільне Хмельницький та у відеосюжеті.

МТРК “Місто” також відзняла пізнавальний відеосюжет про організовану виставку творчих робіт, який можна переглянути нижче.

Щиро дякуємо колективу Хмельницького обласного краєзнавчого музею за багаторічну плідну співпрацю та організацію цікавих творчих проєктів!

У тексті використані матеріали та світлини сайту Хмельницького обласного краєзнавчого музею