Студенти кафедри технологічної та професійної освіти і декоративного мистецтва на відкритті виставки Неллі Павлової

10 квітня 2024 року у виставковій залі Хмельницької школи мистецтв (вул. Проскурівська, 65) відкрилася виставка знаної художниці, членкині Національної спілки художників України Неллі ПАВЛОВОЇ під назвою «У пошуках минулого… Архітектура України у живописі та графіці», яка експонуватиметься по 24 квітня. Цією виставкою мисткиня відзначає своєрідну ювілейну дату – 50-ліття з того часу, як стала хмельничанкою. Недаремно на виставці представлено саме 50 робіт з архітектурою різних міст (31 живописний і 22 графічних твори три з яких квіти), де ми можемо милуватись старовинними будівлями, згадувати історію.

На відкриття виставки завітали студенти кафедри технологічної та професійної освіти і декоративного мистецтва ОП «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво» груп ДМ-22-1, ДМ-23-1 та «Середня освіта. Трудове навчання та технології, інформатика» ТН-22-1.

На виставці твори присвячені архітектурним пам`яткам України, однак у більшій частині робіт мисткиня віддала данину нашому місту, яке стало для неї рідним. Слід сказати, що Неллі ПАВЛОВА на виставці презентувала й свій альбом з цими роботами, де до кожного відтвореного в графіці чи живописі нею будинку зібрана інформація (коли побудований, хто був архітектором, кому належав цей будинок тощо). Це дуже велика праця, що зберігає нашу спадщину не лише в картинах, але й у друкованому виданні.

Символічно, що виставка відбувається в той час, коли російські варвари нищать наші красиві міста і села, а на картинах Неллі ПАВЛОВОЇ ми можемо милуватись старовинними будівлями, що колись замовлялись заможними мешканцями у знаменитих архітекторів, які створювали проєкти відповідно стилю, пануючому на той час; згадувати історію, отримувати задоволення від здогадок про той чи інший стиль, в якому зводились споруди, віднаходити певні «родзинки» в обрамленні дверей і вікон, у завершенні того чи іншого будинку… Сама назва виставки «У пошуках минулого» дає нам можливість зануритись у давні часи нашого Хмельницького, Одеси, Львова, Києва, Кам`янець-Подільського, інших міст і містечок, де ще залишились архітектурні пам`ятки як ознаки колишнього тихого і спокійного життя… Ця виставка націлює на бажання зробити все, щоб ці часи знову повернулись на нашу прекрасну українську землю, а наші міста і села стали ще кращими, зберігши набутки історичного минулого і набувши нових ознак майбутнього.

Ми дякуємо Неллі ПАВЛОВІЙ за чудову змістовну і пізнавальну виставку, де побачили будинки нашого міста, які часто не помічали, а зараз будемо про них знати і будемо пишатися нашим містом і нашою Україною.